wtorek, 16 lipca 2013

Fasola Borlotti, pomidory i cebula z jajkami













250 g fasoli borlotti
2 ząbki czosnku
sok z dwoch cytryn
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 cebula drobno skrojona
2 pomidory pokrojone na kawałki
40 g świeżej pietruszki
1 łyżeczka kminku
papryka (przyprawa)
4 jajka ugotowane na twardo


* Fasolę wrzucamy do garnka z woda, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut
* Następnie zmniejszamy ogień i dusimy ok 1 - 1,5 godz.
* Ugotowaną fasolę płuczemy wykładamy do miski i delikatnie rozgniatamy niektóre fasolki
* Dodajemy czosnek, cytrynę, oliwę, sól - póki fasola jest jeszcze ciepła.
* Delikatnie mieszamy i dodajemy cebulę, pomidory i pietruszkę
* Posypujemy kminkiem i mieszamy
* Przyozdabiamy jajkami pokrojonymi na 4 kawałki

Dla Słodziaka do pracy




2 komentarze:

  1. ja miałam jakąś taką w szafie (nie wiem ską), ale na następne przepisy wykorzystam pewnie zwykłą białą :D

    OdpowiedzUsuń