sobota, 20 kwietnia 2013

Z bakłażanem i suszonymi pomidorami


Coś smacznego na lekką kolację po treningu:).

2 nieduże bakłażany
10 dag rukoli (ja zwykłą sałatę lodową wzięłam)
słoiczek suszonych pomidorów
2 pomidory
2 łyżeczki słonecznika
3 ząbki czosnku
oliwa
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz

* Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, posypać solą, odstawić na 15 minut, następnie opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
*Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić połowę czosnku. Włożyć plastry bakłażana, smażyć ok. 15 min z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni, ostudzić
*Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Pomidory opłukać, pokroić w kostkę. Sałatę umyć, osuszyć. Suszone pomidory osączyć ( zalewę zachować), pokroić w paski. Połączyć bakłażany, sałatę i oba rodzaje pomidorów.
*W occie balsamicznym rozpuścić szczyptę soli, dodać resztę czosnku oraz pieprz. Wlać 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i mieszać aż powstanie aksamitna emulsja
*Sałatkę polać sosem, dobrze wymieszać. Posypać słonecznikiem.

SMACZNEGO:)!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz