300 g kaszki kukurydzianej (2 szklanki)
2 l wody
2 puszki pomidorów krojonych w zalewie (ja miałam jedną więc zrobiłam mix z pomidorami suszonymi oraz koktajlowymi)
60 ml oliwy
4 drobne posiekane ząbki czosnku
125 g (szklanka) startego parmezanu
sól
pieprz
bazylia
Polenta:
* Do wody zagotowanej w dużym garnku powoli dodajemy kaszkę ciągle mieszając
* Zmniejszamy ogień i gotujemy kaszkę ok 45-50 minut, często mieszając
* Skrapiamy wodą dużą blachę
* Rozprowadzamy na blasze kaszkę na grubość ok. 1 cm i zostawiamy do wystygnięcia
Sos:
* Na oliwę rozgrzaną na dużej patelni wrzucamy drobno skrojony czosnek i smażymy 3-4 min.
* Dodajemy pomidory,przyprawiamy solą, pieprzem , bazylią i dusimy do zgęstnienia (ok. 20 min.)
* Ostudzoną polentę delikatnie kroimy na dowolnego kształtu kawałki
* W naczyniu żaroodpornym nasmarowanym delikatnie oliwą rozkładamy kawałki polenty obok siebie i polewamy sosem pomidorowym i posypujemy parmezanem
* W piekarniku pieczemy 15-20 min. do roztopienia sera
Na zdjęciu wersja bez sera - skończył się ;]
(te z serem poszły dla Słodziaka do pracy i nie zdążyłam zrobić zdjęć)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz