czwartek, 11 lipca 2013

Placuszki z cukinii

Przepis zmodyfikowany na podstawie TEGO. Tak na i bez większej ilości składników, więc improwizowałam ;p

1 duża cukinia
2 cebule
2 jajka
szklanka płatków owsianych
sól, pieprz
bazylia
olej




* Zmiksowałam cukinię, cebulę, jajka i płatki w malakserze razem z przyprawami
* Następnie smażyłam po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym wcześniej oleju
* Bardzo chciałam zrobić tzatziki ale brak jogurtu czy mleka kokosowego zmusił nas do podania placuszków z ketchupem

Danie na szybko w sam raz, nawet syte. Słodziak trochę poratował mąką, żeby się tak nie rozsypywały na patelni (no nie jestem mistrzynią kuchni - ciągle z mniejszym lub większym powodzeniem się uczę ;] ). Ale jak ma się więcej cukinii to pewnie wychodzą idealne :).


5 komentarzy:

  1. ale super przepis:) tym bardziej, że teraz można kupić naprawdę ładną cukinię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No własnie fajnie na szybko wyszło :), a cukinie teraz rosną jak grzybki po deszczu to trzeba się zajadać :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. si Opole. Zaodrze :) będę zaglądać tutaj :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają dobrze! :)
    A "rozsypywanie się" mogło wynikać z pominięcia etapu zasolenia cukinii, puszcza dużoooooooooo soku, dzięki temu placki wyjdą bardziej zwarte.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń