SKŁADNIKI
0,5 kg namoczonego przez kilka godzin grochu (podobno lepiej zielony, my próbowaliśmy z żółtym i wyszło całkiem smacznie)
cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek mąki (u nas żytnia)
4 łyżki oleju (zostawić sobie trochę oleju do smażenia)
przyprawy wg uznania (w naszej wersji pieprz cayenne, kumin, rozmaryn, zioła prowansalskie, sól, pieprz)
PRZYGOTOWANIE
Ja wszystko wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam. Rozgrzałam olej na patelni i z powstałej masy formowałam kotleciki i obsmażałam po kilka minut z obu stron. My podaliśmy sobie w wersji obiadowej "na Janusza" - czyli kotleciki z ziemniaczanym puree, brokułami (oba gotowane na parze), oraz z mizerią.
Danie na prawdę szybkie i nie wymagające dużo roboty.
POLECAM!
Te kotleciki muszą świetnie smakować :) sama przez jakiś czas próbowałam wprowadzić w życie zasady wegetarianizmu, ale miałam problemy z ułożeniem sobie diety, zjadałam zbyt dużo węglowodanów.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię brokuły :D